Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mielipidekirjoitus: Hallituksen säästöpäätökset voivat jopa lisätä vammaisten työttömyyttä

Takaisin Ajankohtaista -listaukseen

Mielipidekirjoitus: Hallituksen säästöpäätökset voivat jopa lisätä vammaisten työttömyyttä

Invamerkki parkkipaikalla
Kuvalähde: StephanieAlbert / Pixabay

Vammaisfoorumin mielipidekirjoitus vammaisten ihmisten työllisyydestä on julkaistu Turun Sanomissa (31.5.2024) ja Helsingin Sanomissa (5.6.2024). Linkit alkuperäisiin mielipidekirjoituksiin löytyvät tekstin lopusta.


Lukijan mielipide| Hallituksen leikkaukset ja vammaisten ihmisten työllistyminen ovat ristiriidassa keskenään.

PÄÄMINISTERI Petteri Orpon (kok.) hallitus tavoittelee sataatuhatta uutta työllistä hallituskautensa aikana. Väistämättä tähän joukkoon kuuluu osatyökykyisiä ja vammaisia henkilöitä. Osalle vammaisista henkilöistä osa-aikatyö voi olla jopa ainoa tapa osallistua työelämään. Kuitenkin myös heidän työpanoksensa on nähtävä merkittävänä voimavarana yhteiskunnalle.

HALLITUS on kirjannut useita erilaisia suunnitelmia uuden työllisyysluvun saavuttamiseksi. Myös vammaisten henkilöiden työllisyyden parantamisen eteen on suunniteltu erilaisia toimenpiteitä. Toistaiseksi hallitus on kuitenkin päättänyt julkisten menojen säästöistä, jotka heikentävät eri palvelujen saatavuutta ja vaikeuttavat työn tekemistä.

Esimerkiksi budjettileikkaukset saattavat vaikuttaa vammaisten ihmisten työllistymismahdollisuuksiin, sillä eri palvelujen saamiseen ei voi luottaa varmuudella. Palvelutarpeen arvioinnissa olennaista on vammaisuuteen liittyvä yksilöllinen palvelutarve. Jos yksilöllisiin tilanteisiin liittyviin mukautusratkaisuihin ja järjestelyihin saatavissa olevien tukien rahoitus on jatkuvasti epävarma eivätkä työnantajat käytännössä saa esimerkiksi työolosuhteiden järjestelytukea, jos hakevat sitä määrärahojen jo loputtua, niin vammainen henkilö ei todennäköisesti työpaikkaa saa. Työnantajilla on mahdollisuus hakea järjestelytukea, jos työntekijän vamma tai sairaus edellyttää vaikkapa uusia työvälineitä, kalusteita ja muutostöitä työpaikalla.

”Osa-aikatyö voi olla ainoa tapa osallistua työelämään.”

TYÖLLISYYSTAVOITTEIDEN kanssa ristiriidassa olevat säästöpäätökset kohdistuvat tuleviin vuosiin, mutta jo tällä hetkellä Vammaisfoorumin jäsenjärjestöjen tiedossa on alueita, joissa ei ole enää mahdollisuuksia järjestää työllistymisen tukipalveluita vammaisille henkilöille, ja esimerkiksi työnantajien kannusteisiin lukeutuvan työolosuhteiden järjestelytuen määrärahoja on loppunut. Hallitus myös teki päätöksen, jolla se lakkauttaa osatyökykyisten työllistämiseen perustetun Työkanava oy:n.

Lisäksi Sosiaali-​ ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) järjestöavustuksiin kohdistuvat määrärahaleikkaukset heikentävät vammaisten ja osatyökykyisten työllistymisen mahdollisuuksia järjestösektorilla. Esimerkiksi avustuskeskuksen rahoittama Paikka auki -ohjelma on työllistänyt noin 200 vaikeassa työmarkkina-asemassa olevaa henkilöä vuosittain. Sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut alustavasti 10 miljoonaa euroa vähemmän tukea ensi vuodeksi Paikka auki -ohjelmaan kuin tänä vuonna. Säästöjen vuoksi työpaikkojen määrä vähenee 50–60:een koko Suomessa.

OLEMME hyvin huolissamme siitä, millä kapasiteetilla uudet työllisyysalueet aloittavat ensi vuoden alusta. Kuinka kunnille ja kuntayhtymille siirrettävien työllisyysalueiden yleiskatteellisessa rahoituksessa osataan huomioida vammaisten ihmisten yksilölliset tuen tarpeet ja millaisilla kannusteilla työllisyysalueet kykenevät tukemaan työnantajia, jotka haluavat palkata vammaisen henkilön?

Hallituksen säästötoimet voivat johtaa pikemminkin vammaisten ihmisten työttömyyden kasvuun. Haluaako Orpon hallitus todella tätä?

Veera Florica Rajala

puheenjohtaja

Vammaisfoorumi

Linkit alkuperäisiin mielipidekirjoituksiin:

Skip to content