Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kuulumisia YK:n vammaissopimuksen osapuolikokouksesta

Takaisin Ajankohtaista -listaukseen

Kuulumisia YK:n vammaissopimuksen osapuolikokouksesta

Vihdoinkin COSP:iin!

kirjoittanut Henrik Gustafsson, Invalidiliiton lakimies

YK:n vammaisyleissopimus edellyttää, että sopimusosapuolet pitävät säännöllisesti kokouksia yleissopimuksen toimeenpanemiseksi. Tätä varten YK:n päämaja New Yorkissa Yhdysvalloissa tarjoaa puitteet kokoukselle eli COSP15 -tapaamiselle. Sopimusosapuolet eli valtiot ja vammaisjärjestöjen edustajat ja muidenkin järjestöjen, kuten YK:n lasten oikeuksien UNICEF:n ja EU:n edustajat ovat tavanneet säännöllisesti jo vuosien ajan. Koronapandemia hiljensi läsnäkokoukset yli kahdeksi vuodeksi, mutta nyt oli aika läsnäkokoukselle!

Osallistuin COSP15:iin vammaisjärjestöjen edustajana osana Suomen virallista delegaatiota 14.6.-16.6.2022 välisenä aikana. COSP15 -viikko alkoi jo 13.6. kansalaisjärjestöfoorumilla mutta tällä kertaa kaikki tilaisuudet olivat sähköisiä etänä. Suomella oli oma roolinsa vammaisten osallistuminen ja luonnonkatastrofit tapahtuman järjestämisessä. Saman päivän iltana Suomen pysyvä edustusto YK:ssa järjesti iltavastaanoton, jossa pääsi tutustumaan muiden maiden ja järjestöjen edustajia. Samalla minua haastateltiin podcastiin kokouksen alla olevista tunnelmista.

Suomella oli rooli myös COSP15 -kokouksen vetämisestä, koska Suomi on toiminut puheenjohtajana YK:n vammaisasioiden toimistossa ja kausi päättyi tähän kokoukseen. Yleiskokous oli varsin perinteinen eli jokainen maa piti oman puheenvuoronsa vammaispolitiikasta ja joka 5. puheenvuoro oli varattu järjestöille. Tällä kertaa vammaiset lapset ja nuoret pääsivät ääneen videotallenteen muodossa ja kertomaan, mitä tarpeita heillä on koulukäyntinsä tukemisessa ja kiusaamisen ehkäisyssä. Koronapandemian vaikutukset ja Ukrainan kriisi vammaisille ihmisille puhutti monia osallistujia.

COSP15 -kokouksen teemoja oli kolme. Ensinnäkin oli teknologia ja innovaatiot. Toiseksi oli taloudellinen toimeentulo ja yrittäjyys. Kolmanneksi oli vammaisten osallistuminen luonnonkatastrofien varautumisessa. Itse pidin puheenvuoron vammaisyrittäjyydestä. Nostin esiin yhteiskunnan tuen tarpeet ja oman organisaationi Invalidiliiton Yritystä! -hankkeen sekä yhteistyössä Kelan kanssa tehdyn kyselyn vammaisyrittäjille. Kyselyn tuloksena Kela on aikeissa järjestää KIILA-kuntoutuksen vammaisyrittäjille. Myös kehitysyhteistyö ja yrittäjyys nousi esiin, kun globaalissa Etelässä yrittäjyys tuo vammaisille toimeentuloa sosiaaliturvajärjestelmän puuttuessa. Esitin myös YK:lle kysymyksen, jos se perustaisi kampanjan vammaisyrittäjyydestä.

Osallistuin kahteen sivutapahtumaan. Norjan koordinoima alkuperäiskansa ja vammaisuus nosti esiin kysymyksen moniperusteista syrjinnästä. Israelin ja Liberian sekä WHO:n järjestämä tapahtuma vammaiset terveydenhuollossa antoi aineksia pohtia vammaisuutta ja terveydentilaa. WHO vaikuttaa selvästi kiinnittävän huomiota vammaisiin ihmisiin aiempaa enemmän erilaisten toimenpideohjelmien muodossa.

Lopuksi voin todeta, että COSP15 -kokous oli antoisa. Pitkän tauon jälkeen valtioiden virkamiehet ja vammaisjärjestöjen ja muiden järjestöjen edustajat sekä vammaiset ihmiset pääsivät tapaamaan kasvokkain toisiaan. Agendakin on laajentunut eli perinteisesti kehitysyhteistyöpainotteisesta kokouksesta ollaan siirrytty kohti palveluiden verkostoa, mikä sopii hyvin pohjoismaiseen hyvinvointimalliin. COSP15 jätti kuitenkin pohjoismaiden mentävän aukon YK:n vammaiskomitean jäsenäänestyksessä, kun tanskalainen ehdokas Sif Holst putosi äänestyksessä. Ehkä ensi kerralla kahden vuoden päästä saamme nähdä pohjoismaista väriä YK:n vammaiskomiteassa!     

Skip to content