Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Syyskokoukselle yhteiseksi kannanotoksi Syyskokouksen kannanotto: Vammaisjärjestöihin kohdistuvat leikkaukset vaarantavat yhdenvertaisuuden ja perusoikeuksien toteutumisen Syyskokoukselle yhteiseksi kannanotoksi

Takaisin Lausunnot -listaukseen

Syyskokoukselle yhteiseksi kannanotoksi Syyskokouksen kannanotto: Vammaisjärjestöihin kohdistuvat leikkaukset vaarantavat yhdenvertaisuuden ja perusoikeuksien toteutumisen Syyskokoukselle yhteiseksi kannanotoksi

Vammaisfoorumi on 28 valtakunnallisen vammaisjärjestön yhteistyöjärjestö, jonka tarkoituksena on YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan sopimuksen mukaisesti edistää vammaisten ihmisten tasa-arvoa ja yhdenvertaisen osallistumisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Vammaisfoorumi edustaa jäsenjärjestöjensä kautta noin 223 000 vammaista ja pitkäaikaissairasta ihmistä.

Vammaisfoorumissa olemme seuranneet huolestuneina STEA-avustuksia koskevaa keskustelua ja järjestöihin kohdistuvaa selvitystyötä. Selvityksessä kuvataan nykytila ja sen taustat sekä määritellään uudet tavoitteet avustusten jakamiselle jatkossa. Vaikuttaa siltä, että sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson asettamassa selvitystyössä ei oteta huomioon YK:n vammaissopimuksen osallistamisvelvoitetta. Vammaisyleissopimuksen tehtävänä on edistää, suojella ja taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti ihmisoikeudet ja perusvapaudet. Sen keskeisiä periaatteita ovat syrjintäkielto sekä esteettömyys ja saavutettavuus.

Yleissopimus painottaa vammaisten henkilöiden osallistamista ja osallistumista kaikkeen heitä koskevaan päätöksentekoon. Velvoite osallistaa vammaiset henkilöt koskee kaikilla hallinnonaloilla ja -tasoilla tehtäviä päätöksiä, ja tässä osallistamisessa vammaisjärjestöillä on tärkeä rooli.

Vammaisyleissopimuksen osallistamisvelvoitteesta todetaan sopimuksen 4 artiklan 3 kohdassa: Laadittaessa ja toimeenpantaessa lainsäädäntöä ja politiikkoja, joilla tätä yleissopimusta pannaan täytäntöön, sekä muita vammaisia henkilöitä koskevissa päätöksentekoprosesseissa sopimuspuolten tulee neuvotella tiiviisti vammaisten henkilöiden kanssa ja aktiivisesti osallistaa heidät, mukaan lukien vammaiset lapset, heitä edustavien järjestöjen kautta. Jos järjestöjen edellytyksiä toimia yhdenvertaisuuden ja perusoikeuksien edistämiseksi ei tueta riittävästi taloudellisesti, on vaikea nähdä, miten YK:n vammaissopimus aidosti tulee toimeenpannuksi. Selvityshenkilön raportista tulee myös toteuttaa hyvän hallintotavan mukainen lausuntokierros.

Ylipäätään korostamme, että vammaisjärjestöihin kohdistuvia leikkauksia tulee kohtuullistaa. STEA-rahoituksen turvin vammaisjärjestöt ovat tehneet pitkäjänteistä työtä vammaisten ja pitkäaikaissairaiden ihmisten perus- ja ihmisoikeuksien edistämiseksi kaikenlaisissa elämäntilanteissa. Järjestöt tarjoavat yhdenvertaisia osallistumisen mahdollisuuksia, psykososiaalista tukea sekä ohjausta ja neuvontaa, joita julkiset palvelut eivät pysty tuottamaan vammaisille ja heidän läheisilleen. Järjestöjen tarjoama oikeudellinen neuvonta turvaa myös pienituloisten ihmisten perusoikeuksien toteutumista. Vammaisjärjestöillä on merkittävä rooli myös eri alojen (mm. sote- ja kasvatusalan) ammattilaisten kouluttamisessa esimerkiksi esteettömyyteen ja saavutettavuuteen liittyvissä kysymyksissä. On erittäin huolestuttavaa, että juuri näihin tärkeisiin toimintoihin ollaan perusrahoituksen lisäksi tekemässä leikkauksia.

Vammaisfoorumi haluaa myös esittää huolensa siitä, että vahvalla poliittisella ohjauksella rahoitusten myöntämisessä järjestöjen autonomiaa heikennetään suhteessa valtioon. Järjestöjen vahvuus on niiden itsenäisyydessä ja mahdollisuudessa rakentaa ja muokata toimintaa jäsenistön toiveiden mukaisesti, kansalaisyhteiskunnan periaatteita noudattaen. Mikäli rahoituksen myöntämisen ehtoihin asetetaan tiukkoja rajauksia, kuten nyt tehdyt esitykset leikkausten kohdentumisesta tiettyihin toimintoihin, järjestöjen on mahdoton toteuttaa perustehtäväänsä jäsenistönsä tarpeiden mukaan.

Uusia STEA:n avustuslinjauksia muotoiltaessa on tärkeä säilyttää nykyisen lainsäädännön sisältö. Laissa sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoituksesta (3.3.2023/284, 3§) todetaan: Valtionavustusta voidaan myöntää laajasti sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Avustettavan toiminnan tulee osaltaan tukea ihmisten yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa sekä perusoikeuksien toteutumista. Tämä kirjaus on vahvasti kytköksissä YK:n vammaissopimuksen osallistamisvelvoitteeseen.

Avustusten rajaaminen ja leikkaaminen eivät saa vaarantaa näitä periaatteita, eikä etenkään heikentää sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä. Vaadimme, että uusia avustuslinjauksia laadittaessa huomioidaan laajasti YK:n vammaissopimus.

Vammaisfoorumi ry

Veera Florica Rajala                                            Anni Kyröläinen

puheenjohtaja                                                    pääsihteeri

p. 050 408 2000                                                  p. 045 217 4936

veera.florica-rajala@vammaisfoorumi.fi             anni.kyrolainen@vammaisfoorumi.fi        

Skip to content