Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lausunto – Luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi 14.10.2024

Takaisin Lausunnot -listaukseen

Lausunto – Luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi 14.10.2024

Asia:  VN/30163/2023

Vammaisfoorumin lausunto luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi

Visio

Kannatatteko kulttuuripoliittisen selonteon visiota? 
Kyllä / En.  Jos ette, kuvailkaa mahdolliset muutostarpeet.

Kyllä

Mahdolliset muutostarpeet.

Tavoitteet

Kannatatteko kulttuuripoliittisen selonteon neljää tavoitetta? 

En, tavoitteet eivät vastaa omaa näkemystäni

Jos vastasitte en, kuvailkaa tiiviisti mahdolliset muutostarpeet.

Tavoitteet ovat hyvin valittu ja ne vastaavat asiassa meidän näkemyksiämme, mutta toivoisimme kuitenkin joitain pieniä lisäyksiä moniaisuuden, esteettömyyden ja saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

1.      Kulttuuri on muutosvoima

Ehdotamme seuraavan lisäyksen ” yhteiskunnan moniaisuutta heijastavaa” viimeiseen lauseen:

” Tarvitsemme yhteiskunnan moniaisuutta heijastavaa taidetta, kulttuuria ja kulttuuriperintöä ymmärtääksemme mistä tulemme, missä olemme ja kuvitellaksemme tulevaisuuden, johon haluamme päästä.”

2.      Kulttuurin tekijät ja sisällöt avainasemassa

Ehdotamme seuraavan lauseen lisäämistä:

“Varmistetaan kaikkien yhdenvertaiset ja esteettömät mahdollisuudet kouluttautua ja toimia taiteilijana – toimintarajoitteestaan, kielestään, taustastaan tai muista ominaisuudesta riippumatta.”

3.      Kulttuuri on jokaisen oikeus

Ehdotamme sanojen ”saavutettavia” ja ”esteettömiä” lisäämistä seuraaviin lauseisiin:

”Vahvistamme saavutettavia digitaalista kulttuuria ja kulttuuriperintöä. Luomme saavutettavia ratkaisuja, jotka mahdollistavat kulttuurin harrastamisen ja kokemisen siten kuin se itse kullekin tuntuu parhaalta. […] Kulttuuripalvelut ovat

saavutettavasti ja esteettömästi (ml. rakennettu ympäristö) saatavilla eri kielillä ja oikeissa kanavissa, ja eri väestöryhmien kohtaamista ja vuorovaikutusta on lisätty. ”

4.      Kansainvälinen vaikuttavuus syntyy kulttuurista

Ehdotamme seuraavan lauseen lisäämistä: ”Tunnistamme ja hyödynnämme myös ulkomailla koulutuksensa saaneiden taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden asiantuntijuutta ja mahdollisuuksia vahvistaa alan kansainvälistymistä ja vientiä.”

Toimenpide-ehdotukset

Tässä on lueteltu yhdeksän toimenpidekokonaisuutta. Mitkä raportin toimenpide-ehdotuksista ovat mielestänne kaikkein tärkeimmät ja kiireellisimmät toteuttaa? Valitse ensin yksi (1) haluamasi toimenpidekokonaisuus ja kirjoita sen jälkeen haluamasi toimenpide-ehdotukset alla olevaan tilaan kaikki peräkkäin. Valitse yhteensä enintään viisi (5).

Yhteinen linja politiikassa [• Taiteen- ja kulttuurin tilastoinnissa ja vaikutusarvioinneissa kiinnitetään huomioita myös yhdenvertaisuus-, moninaisuus- ja esteettömyys- sekä saavutettavuusnäkökulmiin.]

Oma roolinne tulevassa toimeenpanossa

Millaisena näette oman tai edustamanne tahon roolin kulttuuripoliittisenselonteon toimeenpanossa?

Tiivistelmä näkemyksistänne

Tähän voitte kirjoittaa mahdolliset muut kulttuuripoliittista selontekoa koskevat huomionne.

Yhdymme ”Kulttuuria kaikille -palvelun” eli Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n lausuntoon. Lisäksi haluamme korostaa esteettömien ympäristöjen ja saavutettavuuden merkitystä läpileikkaavasti kulttuuripalveluissa. Tämä tarkoittaa selkeää visiota siitä, että kulttuuritapahtumissa huomioidaan fyysisen ympäristön esteettömyysvaatimukset tilavalinnoissa ja tilapäisissä rakenteissa, esteettömyyden johtamiselle ja kehittämiselle on selkeät askelmerkit ja suuntaviivat sekä saavutettavuus toteutuu kaikilla alustoilla ja materiaaleissa yhdenvertaisuuden takaamiseksi.

Kyröläinen Anni / Vammaisfoorumi ry

Skip to content