Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lausunto – Paloturvallisuuslaitteita koskevista sisäministeriön asetuksista 14.10.2024

Takaisin Lausunnot -listaukseen

Lausunto – Paloturvallisuuslaitteita koskevista sisäministeriön asetuksista 14.10.2024

Vastaanottaja: Sisäministeriö  

Asia: VN/12842/2024

Ajankohta: 14.10.2024

Kiitämme lausuntopyynnöstä ja toteamme asiaan liittyen seuraavaa:

Vammaisfoorumi pitää erityisen tärkeänä, että kaikessa paloturvallisuuteen, muuhun turvallisuuteen ja varautumiseen liittyvissä asioissa kiinnitetään huomiota eri tavoin vammaisten ja toimintarajoitteisten ihmisten mahdollisuuksiin asua turvallisesti omassa kodissaan ja liikkua yhdenvertaisesti kodin ulkopuolella. Vammaisjärjestöissä on runsaasti asiantuntemusta saavutettavuuteen, esteettömyyteen ja varautumiseen liittyvissä asioissa ja järjestöt auttavat mielellään näiden kysymysten kanssa.

Asetus paloilmoittimista ja automaattisista sammutuslaitteistoista

Vammaisfoorumilla ei ole lausuttavaa asiassa.

Asetus käsisammuttimista

Käsisammuttimien värin osalta Vammaisfoorumi haluaa muistuttaa siitä, että jatkossakin sammuttimien tulee julkisissa tiloissa olla väriltään ja muodoltaan selkeästi erottuvia siten, että sammuttimet ovat kaikkien (myös esim. näkövammaisten) löydettävissä.

Asetus rakennusten poistumisreittien merkitsemisestä ja valaisemisesta

Poistumisreittien merkitsemisen osalta Vammaisfoorumi pitää erinomaisena mm. uusimmilla metroasemilla käytettyjä lattiamerkintöjä. Nämä helpottavat monille hahmottamista ja reittien seuraamista.  

Asetus palovaroittimista

Vammaisfoorumin mielestä asetusta palovaroittimista kevennetään liikaa ja tämä voi vaarantaa erityisesti kuulovammaisten turvallisuutta. Vammaisfoorumi on huolissaan siitä, että asetuksessa ei mainita vaihtoehtoisia hälyttimiä (esim. valolla ja tärinällä hälyttäviä) lainkaan. On olennaista, ettei hälytysäänen kuuluvuusvaatimusta poisteta asetuksesta.

Asetuksesta on poistettu myös vaatimus siitä, että palovaroittimen hälytysäänen tulisi kuulua selvästi kaikkiin asunnon osiin, joissa normaalisti oleskellaan. Varoitusäänen riittävä kuuluvuus on keskeinen tekijä varoittimen tehokkuudessa. Ilman riittävää hälytysääntä asukkaat eivät ehdi reagoida ajoissa palovaaratilanteeseen. Vammaisten ihmisten kohdalla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa saatu hälytys on erityisen merkityksellinen, koska siirtyminen paikasta toiseen voi viedä pidemmän ajan tai siirtymiseen tarvitaan toisen ihmisen apua. On hyvä muistaa, että palovaroittimilla suojellaan kaikkia talon asukkaita, ei vain yksittäisen asunnon asukasta. Siksi niitä tulee jatkossakin olla riittävästi ja siten, että niiden hälytys tavoittaa kaikki talon asukkaat riittävän ajoissa.

Vammaisfoorumi ry

Veera Florica Rajala, puheenjohtaja 

Anni Kyröläinen, pääsihteeri  p. 045 217 4936  anni.kyrolainen@vammaisfoorumi.fi

Skip to content