Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lausunto – Esteettömyysasetuksen teknisestä päivityksestä 28.06.2024

Takaisin Lausunnot -listaukseen

Lausunto – Esteettömyysasetuksen teknisestä päivityksestä 28.06.2024

Vastaanottaja: Ympäristöministeriö  

Asia: VN/10418/2024

Ajankohta: 28.6.2024

Vammaisfoorumi on 28 valtakunnallisen vammaisjärjestön yhteistyöjärjestö, jonka tarkoituksena on YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan sopimuksen mukaisesti edistää vammaisten ihmisten tasa-arvoa ja yhdenvertaisen osallistumisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Vammaisfoorumi edustaa jäsenjärjestöjensä kautta noin 223 000 vammaista ja pitkäaikaissairasta ihmistä.

Kiitämme lausuntopyynnöstä ja lausumme seuraavaa:

Vammaisfoorumi katsoo, että rakennetun ympäristön esteettömyysasetus tulee avata aiempaa kokonaisvaltaisemman esteettömyyden tarkastelulle. Kyse ei ole siten vain asetuksen teknisestä päivittämisestä, jolla viitataan uuteen rakentamislakiin. Hallitusohjelman tavoitteet rakentamisen sääntelyn keventämisestä rakentamisen ja asumisen kustannusten kasvun hillitsemiseksi eivät saisi samalla estää esteettömyysajattelun laajentamista ja ulottamista laajempana säännöstasolle. Vammaisfoorumin esittämä aistiesteettömyys terminä kattaisi näkö- ja kuulovammaisten sekä neurokirjon ihmisten mahdollisuudet toimia rakennetussa ympäristössä. Esimerkiksi näkövammaisten ihmisten kohdalla esteettömyysajattelun laajentaminen tarkoittaisi erityisesti rakennetun ympäristön moniaistisuudesta (esim. ohjaavat materiaalit, kohokartat, ääniopasteet) huolehtimista.

Rakennetun ympäristön esteettömyysraportti (ympäristöministeriö, 2023) on käyttökelpoinen suunnannäyttäjä esteettömyyden aktiivisessa edistämisessä. Raportin mukaan valtiosääntöoikeudellinen tulokulma esteettömyyteen edellyttäisi erillistä selvitystä. Lainsäädäntöpohjaa selvityksen tekemiseen on jo olemassa. Perustuslain 22 §:n mukaan julkisen vallan on turvattava perus- ja ihmisoikeudet. YK:n vammaisoikeussopimus on ratifioitu osaksi oikeusjärjestelmäämme ja siten lain tasolla voimassa olevaa oikeutta. Yleissopimuksessa on säädetty esteettömyydestä erikseen (art. 9). Myös kaikille sopivasta suunnittelusta on säädetty artiklassa 2 (Määritelmät) ja se koskee myös rakennettuja toimintaympäristöjä. Vammaisfoorumin mielestä tämäkin tulee nostaa esiin esteettömyysasetuksen muistiossa kuten Esteettömyysasetuksen toimivuusarviointi kokonaisuudessaan (2024:16).

Vammaisfoorumin jäsenjärjestöille on tullut runsaasti yhteydenottoja koskien epäkohtia esteettömyysasetuksen soveltamiseen liittyen. Esimerkiksi haasteena on ollut esteettömän autopaikan minimimäärää koskevassa tulkinnassa. Taloyhtiö on saattanut yksipuolisesti poistaa esteettömiä autopaikkoja (le-paikka) jopa aktiivisilta autopaikan käyttöoikeudenhaltijoilta ja muuttanut niitä sähköautojen latauspaikoiksi tai sitten yhdistänyt le-paikan vieraspaikaksi, jolloin yhtä kokonaan le-paikkaa ei ole edes ollut taloyhtiössä. Edellä mainitussa raportissa kuitenkin viitataan siihen, että le -paikka on tarvittaessa sijoitettava lähelle rakennusta. Tämä edistää esimerkiksi liikkumisesteisten ihmisten toimintamahdollisuuksia.

Yhdenvertaisuuslakia valvoo yhdenvertaisuusvaltuutettu ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta antaa linjaratkaisuja yhdenvertaisuuslain tulkinnasta. Vammaisfoorumi huomauttaa, että viime hallituskaudella yhdenvertaisuuslain osittaisuudistuksen yhteydessä esitettiin oikeusministeriön työryhmän vähemmistöön jääneiden jäsenten toimesta erikseen esteettömyyden laiminlyönnin säätämistä syrjintänä yhdenvertaisuuslaissa. Vaikka tämä ei toteutunut, niin tarve säätää esteettömyyden laiminlyönti syrjintänä on osoitettu, koska esteettömyyslainsäädäntö ei ole riittävän tehokasta sisällöltään. Edelleen oikeuskäytännössä yhdenvertaisuuslain vastaiseksi on yksittäistapauksissa katsottu tosiasiassa esteellinen rakennettu ympäristö. Vammaisfoorumin mielestä esteettömyyslainsäädännön kehittäminen systemaattisesti ja pitkäjänteisesti vähentäisi tarvetta paikata rakennetun ympäristön esteettömyysaukkoja yhdenvertaisuuslakia soveltamalla. 

Vammaisfoorumi ry

Veera Florica Rajala, puheenjohtaja

Anni Kyröläinen, pääsihteeri

p. 045 217 4936

anni.kyrolainen@vammaisfoorumi.fi

Skip to content