Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vammaisfoorumi kuultavana hallitusneuvotteluissa

Takaisin Ajankohtaista -listaukseen

Vammaisfoorumi kuultavana hallitusneuvotteluissa

Vammaisfoorumin puheenjohtaja Sari Kokko kävi Säätytalolla hallitusneuvottelijoiden kuultavana. Kokko oli kuultavana Hyvinvointi syntyy työstä -reformipöydässä, jota vetää Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen.

Vammaisten ihmisten mahdollisuudet päästä töihin ovat valtaväestöä heikommat. Työllisyysaste on vain noin 20 %, joka on aivan liian vähän. Monelle vammaiselle tuttuja ovat rekrytointisyrjintä, pulmat työelämässä ja hetket, jolloin työhakemusten kirjoittaminen tuottaa vain tuloksen ”valinta ei tällä kertaa kohdistunut sinuun”.

-Korostin kolmea näkökulmaa, joista jokainen on tärkeä. Valtionhallinnossa tehtävät toimet vammaisten työllisyyden edistämiseksi, hyvien kokemusten jakaminen ja asenteiden kohentuminen.  Kokko toteaa.

Konkreettisia toimia ovat mm. työolosuhteiden järjestelytuen uudistaminen, työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulojen yhteensovittamisen parantaminen eli ns. lineaarisen mallin käyttöön ottaminen sekä vammaisten yrittäjien tukijärjestelmän parantaminen.

Työolosuhteiden järjestelytukea on uudistettava siten, että se on käytettävissä myös esim. työn digitaalisen ympäristön muutostilanteisiin ja saavutettavuuteen liittyviin järjestelyihin sekä siirtymiin työpäivän aikana. Myös tuen maksimimäärää on korotettava.

-Lineaarisen mallin käyttöön ottaminen on välttämätöntä, jotta työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulojen yhteensovittaminen saadaan toimivaksi. Ei voi olla niin, että palkankorotukset ja uralla etenemiset aiheuttavat ongelmia tai uralla etenemistä ei voi edes tehdä. Kokko sanoo.

Vammaisfoorumin laatimat työelämään liittyvät hallitusohjelmatavoitteet ovat luettavissa täällä. https://vammaisfoorumi.fi/vammaisten-henkiloiden-tyollistymisen-edistaminen/

Skip to content