Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

FunkisKraft! -evenemanget samlar personer med funktionsnedsättning – Hårdare värderingar får inte utesluta en glömd minoritet

Takaisin Lausunnot -listaukseen

FunkisKraft! -evenemanget samlar personer med funktionsnedsättning – Hårdare värderingar får inte utesluta en glömd minoritet

PRESSMEDDELANDE

Personer med funktionsnedsättning är inte en börda för samhället, utan en del av samhällets mångfald. Personer med funktionsnedsättning får inte förbises, är vårt viktigaste budskap från FunkisKraft! -evenemanget, som organiseras av funktionshinderorganisationer och samarbetspartners.

Över 50 medlemsorganisationer, föreningar och samarbetspartners från Handikappforum är med i FunkisKraft! -evenemanget den 29 augusti kl. 16–18 på Narinkkatorget i Helsingfors, varifrån tåget går vidare till riksdagshuset.

Syftet med FunkisKraft! -evenemanget är att lyfta fram funktionsnedsatta personers värde, och synliggöra funktionshinderrörelsen. I detta positiva evenemang vill vi lyfta dessa frågor i den offentliga debatten:

  • Personer med funktionsnedsatta är en outnyttjad resurs för arbetslivet.
  • Att främja personer med funktionsnedsättning, förutsättningar till delaktighet skapar välfärd i hela samhället.
  • Betydelsen av funktionshinderorganisationers verksamhet för samhället får inte glömmas bort.

På evenemanget (länk till programmet) kommer det att finnas många viktiga tal från personer med funktionsnedsättningar. Även diskrimineringsombudsmannen Kristina Stenman, Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen och andra politiker från olika partier kommer att delta.

Regeringens nedskärningspolitik slår hårdast mot de mest utsatta

Regeringens senaste beslut påverkar också funktionsnedsatta personers möjlighet till delaktighet och till sysselsättning.

– Regeringens besparingar drabbar en grupp som redan är i en svag position och som alldeles för ofta glöms bort. Därför samlas vi och gör oss synliga före regeringens budgetmöte i början av september, säger Handikappforums ordförande Veera Florica Rajala.

Nedskärningar i läkemedelsersättningar och rehabilitering, höjda kundavgifter för social- och hälsovårdstjänster samt ändringar i bostadsbidraget och lagen om funktionshinderservice är bara några exempel på beslut som påverkar personer med funktionsnedsättning och äventyrar våra möjligheter till delaktighet i samhället.

– Det är verkligen oroande om det i samhället börjar växa fram en bild av att man måste vara hundra procent funktionsduglig för att kunna delta i arbetslivet, säger Handikappforums sakkunninge, Katri Ignatius.

Handikappforums generalsekreterare Anni Kyröläinen fortsätter, att arbetslivet, utöver själva arbetet, även bör inkludera annan jämlik delaktighet, vilket ökar och skapar förutsättningar för arbetslivet.

Personer med funktionsnedsättning delaktighet måste genomsyra hela samhället, från utbildningspolitik till digital och fysisk tillgänglighet.

– Vår lagstiftning och vårt servicesystem måste stödja jämlika möjligheter för personer med funktionsnedsättning, säger Kyröläinen.

Ingen funktionsförmåga är evig

FunkisKraft! -evenemanget är också tänkt att visa att det finns många olika typer av funktionsnedsatta personer, och att det finns fler av dem än vad personer utan någon slags funktionsnedsättning skulle kunna anta. 

– I allas närhet finns det vänner, grannar, nära och kära, eller arbetskamrater med någon slags funktionsnedsättning. Allas vår funktionsförmåga är sårbar, säger Ignatius.

Antalet personer med funktionsnedsättning beror på hur funktionsnedsättning definieras, till exempel av hur många som får funktionshinderservice. Bland den arbetsföra befolkningen i Finland är andelen funktionsnedsatta antingen 7% eller 29%, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL.

FunkisKraft! -evenemanget är öppet för alla! Även representanter från media är varmt välkomna att delta i evenemanget.

Här finns listan på alla över 50 organisationer som stöttar evenemnaget. (på finska)

Kontaktuppgifter

Kaarina Huovinen, kommunikatör

telefon. 041 311 9056 (skicka sms, samtal efter överenskommelse)

kaarina.huovinen@vammaisfoorumi.fi

Kontakta Kaarina Huovinen för mer information eller med intervjuförfrågningar.


Veera Florica-Rajala, ordförande för Handikappforum

telefon. 050 408 2000

veera.florica-rajala@vammaisfoorumi.fi

Sakkunnighet: deltagande i samhället


Anni Kyröläinen, generalsekreterare för Handikappforum 

telefon. 045 217 4936

anni.kyrolainen@vammaisfoorumi.fi

Sakkunnighet: arbetslivet

Skip to content