Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

YK lähettilään terveiset

Takaisin Ajankohtaista -listaukseen

YK lähettilään terveiset

YK:n oikeus oppia- lähettiläs Farida Shaheed kirjoitti vierailustaan Helsingissä, Turussa ja Ahvenanmaalla. (linkki)

Hän on huolissaan oppilaiden tuen tarpeesta, koska Suomessa näkyy pula varhaiskasvatuksen ja erityisopetuksen koulutetusta henkilöstöstä, erityisesti pienten lasten ja tukea tarvitsevien osalta. “Olen erittäin huolissani yksinäisyyden, masennuksen ja ahdistuksen lisääntymisestä nuorilla.” Shaheed sanoo.

Mukaan lukien pätevien opettajien puute, Suomessa on myös oppimateriaalipula (saamenkielisten, romanikielisten ja) viittomakielisten opetuksessa.

Kysymys, joka jäi vaille vastausta, on se, että salliiko opiskelujärjestelmä sosiaalisen liikkuvuuden ulottua vallitseviin epäoikeudenmukaisuuksiin kuten yhteiskunnalliseen asemaan, kieleen, synnyinpaikkaan, uskontoon ja vammaisuuteen. “On välttämätöntä lisätä opettajien täydennyskoulutusten määrää, jotka auttavat heitä selviytymään uusien haasteiden ja lakimuutosten edessä.” Shaheed sanoo.

Hän nosti myös esille, että monet hänen haastattelemistaan kertoivat epäilynsä siitä, että digitalisaatiota käytetään osittain säästökeinona ja että joissain kouluissa ei ole lainkaan saatavilla paperi/kirjamuotoista opetusmateriaalia.

Lähettiläs miettii, ettemme tiedä mitä hallituksen leikkausbudjetin vaikutukset kuntien ja hyvinvointien budjetoinnissa aiheuttavat koulutuksessa, huomioiden lasten terveyden ja mielenterveyden, yksityisyyden suojan, ja riskin tahattomasta eristämisestä, jota digitalisaatio tuo mukanaan”.

Lähettiläs jättää raporttinsa vierailustaan ihmisoikeusneuvostolle kesäkuussa 2024.

Skip to content