Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vammaisfoorumin ensimmäinen Murtaja-palkinto Aleksi Kirjoselle

Takaisin Ajankohtaista -listaukseen

Vammaisfoorumin ensimmäinen Murtaja-palkinto Aleksi Kirjoselle

Aleksi Kirjonen (Valokuvaaja: Joni Salminen)

Vammaisfoorumi jakoi Murtaja-palkinnon ensimmäistä kertaa 10.6.2021, jolloin YK:n vammaisyleissopimuksen voimaantulosta Suomessa on kulunut tasan viisi vuotta. Murtaja-palkinnon tarkoituksena on positiivisella tavalla huomioida tekoja, joilla on murrettu esimerkiksi vammaisuuteen liittyviä asenteita tai esteitä vammaisten henkilöiden osallisuuden tieltä. Palkinnon saajaksi on kuka tahansa voinut ehdottaa toimijaa tai tahoa, joka on edistänyt vammaisten henkilöiden oikeuksia ja niiden toteuttamista yhteiskunnassa ja/tai; nostanut vammaisuuteen, esteettömyyteen ja saavutettavuuteen tai yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä näkyville ja/tai; edistänyt merkittävästi vammaisten henkilöiden asemaa Suomessa tai kansainvälisesti. Vammaisfoorumi sai kaiken kaikkiaan 128 ehdotusta Murtaja-palkinnon saajaksi.

Vammaisfoorumi palkitsee ensimmäisellä Murtaja-palkinnolla somevaikuttaja, ex-paraurheilija ja yrittäjä Aleksi Kirjosen. Aleksi olimyös yleisön suosikki. Kirjonen on positiivisella asenteellaan ja esimerkillään edistänyt vammaisten henkilöiden asemaa yhdenvertaisina yhteiskunnan jäseninä. Aleksi on  sosiaalisessa mediassa huikeilla videoillaan ja päivityksillään tuonut esille sen, että mitä vain voi tehdä, kun keskittyy mahdollisuuksiin, ei rajoitteisiin. Tämä antaa valtavaa vertaistukea muille, vaikkei tekisikään samoja temppuja kuin Aleksi (ja tähän Vammaisfoorumi ei kehotakaan).

–    Aleksi on saanut suuren seuraajajoukon sosiaalisessa mediassa ja tuonut vammaisuutta näkyväksi sekä vaikuttanut positiivisesti asenteisiin vammaisia henkilöitä kohtaan, toteaa Vammaisfoorumin puheenjohtaja Sari Kokko.

Aleksi Kirjonen on itse positiivisesti yllättynyt saamastaan tunnustuksesta.

–      Hyvältä tietysti tuntuu. Vähän erilaista, kun saa vammaiskentän sisältä tunnustusta. Moni on huomioinut ja kokenut työn tärkeänä. Omalla esimerkillä voin näyttää esteettömyyden tärkeyttä. On yritetty murtaa erilaisia esteitä ja ennakkoluuloja sekä kannustaa omiin unelmiin.

Muita ehdokkaita palkinnon saajaksi olivat mm. Ylen vammaiskulttiohjelman toimittajat Julia Brandt ja Jenniina Järvi,aktivisti Pinja Eskola,viittomakielinen toimittaja Kaarina Huovinen, kasvatustieteen tohtori järjestöneuvos Marja Irjala,järjestövaikuttaja Pirkko Justander, esteettömän veneilyn uranuurtaja Heikki Konttinen,juristi Jukka Kumpuvuori ja lakitoimisto Kumpuvuori, vammaisten ihmisoikeuksien edesmennyt puolustaja Kalle Könkkölä, somevaikuttaja Päivi Muurinen,tapahtumajärjestäjä Satu Nesteoja,esteettömyysasiantuntija Craig Nolan,vammaisaktivisti Elina Nykyri,toiminnanjohtaja Liisa Rautanen, paraurheilija ja vaikuttaja Jasmine Repo, Riesa Consultative oy, valokuvaaja Jussi Rinta-Hoiska, tietokirjailijat Reetta Sollasvaara ja Jonna Oksanen, aktivisti Amu Urhonen, Rusetti ry:n Veera-hanke, Aspa säätiön Voimaa seksuaalisuudesta-hanke, Kepakoti Oy:n toiminnanjohtaja Jussi Virtanen sekäSvenska Yle. Vammaisfoorumi onnittelee lämpimästi myös muita ehdolla olleita tahoja, jotka osoittavat sen laajan kirjon keinoja, joilla vammaisten asemaa ja yhdenvertaisuutta edistetään.

https://samsnet-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/elias_vartio_samsnet_fi/ESo7t8YVSpFImFSkEkpHtNIBXCac6MMdQn6ULQCcTy6-2A?e=y75uzR

Lisätiedot:

Vammaisfoorumin puheenjohtaja Sari Kokko p. 050 401 5802

Lisätietoa Aleksi Kirjosesta: https://www.facebook.com/www.rovop.fi ja https://www.rovop.fi/aleksi

Lisätietoa YK:n vammaissopimuksesta: https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2016/20160027/20160027_2

Vammaisfoorumi ry edistää vammaisten ihmisten yhteiskunnallista asemaa ja hyvinvointia. Vammaisfoorumi on vuonna 1999 perustettu 28 valtakunnallisen vammaisjärjestön yhteistyöjärjestö. https://vammaisfoorumi.fi/

Skip to content