TIEDOTE
Vammaiset ihmiset eivät ole taakka yhteiskunnalle, vaan osa ihmisyyden kirjoa. Vammaisia ihmisiä ei pidä sivuuttaa yhtään missään, on vammaisjärjestöjen ja yhteistyökumppanien järjestämän VammaisVoimaa! -tapahtuman tärkein viesti.
Jo yli 50 Vammaisfoorumin jäsenjärjestöä, -yhdistystä ja yhteistyökumppania on mukana voimaannuttavassa VammaisVoimaa! -tapahtumassa 29. elokuuta 16–18 Helsingissä Narinkkatorilla, josta kulkue siirtyy Eduskuntatalon eteen.
VammaisVoimaa! -tapahtuman tarkoitus on nostaa esille vammaisten ihmisten arvoa ja tuoda vammaisyhteisöä näkyväksi. Myönteisessä, mutta kantaaottavassa tapahtumassa järjestäjät haluavat tuoda julkiseen keskusteluun nämä asiat:
- Vammaiset ihmiset ovat hyödyntämätön voimavara työelämälle.
- Vammaisten ihmisten osallisuuden edistäminen luo koko yhteiskuntaan hyvinvointia.
- Vammaisjärjestöjen toiminnan merkitystä yhteiskunnalle ei pidä unohtaa.
Tapahtumassa on paljon painavia puheenvuoroja vammaisilta henkilöiltä. Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman, Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiainen ja muut poliitikot useista eri puolueista ovat paikalla.
Hallituksen leikkauspolitiikka iskee kipeimmin heikoimmassa asemassa oleviin
Hallituksen viimeaikaiset päätökset vaikuttavat myös vammaisten ihmisten osallisuuteen ja työllistymismahdollisuuksiin.
– Hallituksen säästöt lyövät ryhmään, joka on valmiiksi heikoimmassa asemassa ja joka unohdetaan aivan liian usein. Sen takia lähdemme kaduille ja näytämme olemassaolomme ennen syyskuun alussa pidettävää hallituksen budjettiriihtä, sanoo Vammaisfoorumin puheenjohtaja Veera Florica Rajala.
Lääkekorvausten ja kuntoutuksen leikkaukset, sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen nosto sekä asumistukeen ja vammaispalvelulain lainsäädäntöön liittyvät muutokset ovat vain muutamia esimerkkejä vammaisiin ihmisiin vaikuttavista päätöksistä, jotka vaarantavat heidän osallisuutensa.
– On todella huolestuttavaa, jos yhteiskunnassa alkaa rakentua kuva siitä, että täytyy olla sataprosenttisen toimintakykyinen voidakseen olla mukana työelämässä, sanoo Vammaisfoorumin vaikuttamistyön asiantuntija Katri Ignatius.
Vammaisfoorumin pääsihteeri Anni Kyröläinen jatkaa, että työelämään kuuluu itse työn tekemisen lisäksi muukin yhdenvertainen osallisuus, joka lisää ja luo työelämävalmiuksia.
Vammaisten ihmisten osallisuuden on toteuduttava läpileikkaavasti yhteiskunnassa aina koulutuspolitiikasta esteettömyyteen ja saavutettavuuteen.
– Lainsäädäntömme ja palvelujärjestelmämme on tuettava yhdenvertaisia mahdollisuuksia, sanoo Kyröläinen.
Kenenkään toimintakyky ei ole ikuinen
VammaisVoimaa! –tapahtuman on myös tarkoitus osoittaa, että vammaisia on monenlaisia ja heitä on enemmän kuin mitä vammattomat saattavat olettaa.
– Kaikkien lähipiirissä, mm. ystävinä, naapureina, läheisinä tai työtovereina, on vammaisia ihmisiä. Meidän jokaisen toimintakyky on haavoittuvainen, sanoo Ignatius.
Vammaisten ihmisten lukumäärä Suomessa riippuu vammaisuuden määrittelystä. Esimerkiksi siitä, montako ihmistä Suomessa saa vammaisetuuksia. Vammaisia on työikäisistä suomalaisista seitsemän tai 29 prosenttia, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta.
VammaisVoimaa! -tapahtuma on avoin kaikille. Myös median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tapahtumaan.
Yhteystiedot
Kaarina Huovinen, viestinnän asiantuntija
p. 041 311 9056 (tekstiviestit, puhelut etukäteen sovittaessa)
kaarina.huovinen@vammaisfoorumi.fi
VammaisVoimaa! -puhujien haastattelupyynnöt, lisätiedot tapahtumaan osallistuville median edustajille
Veera Florica Rajala, Vammaisfoorumin puheenjohtaja
p. 050 408 2000
veera.florica-rajala@vammaisfoorumi.fi
Asiantuntemus: osallisuus
Anni Kyröläinen, Vammaisfoorumin pääsihteeri
p. 045 217 4936
anni.kyrolainen@vammaisfoorumi.fi
Asiantuntemus: työllisyys
Lisätietoja Vammaisfoorumista
Vammaisfoorumi on 28 valtakunnallisen vammaisjärjestön yhteistyöjärjestö, jonka tarkoituksena on YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan sopimuksen mukaisesti edistää vammaisten ihmisten tasa-arvoa ja yhdenvertaisen osallistumisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Vammaisfoorumi edustaa jäsenjärjestöjensä kautta noin 223 000 vammaista ja pitkäaikaissairasta ihmistä.
Linkit
VammaisVoimaa! -tapahtumasivu Facebookissa: https://fb.me/e/7C929cJA2