Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vammaisesiintyjien ja yhdenvertaisuusvaltuutetun esittelyt VammaisVoimaa! -tapahtumassa torstaina 29. elokuuta 2024

Takaisin Ajankohtaista -listaukseen

Vammaisesiintyjien ja yhdenvertaisuusvaltuutetun esittelyt VammaisVoimaa! -tapahtumassa torstaina 29. elokuuta 2024

  1. Maija Aatelo – Vammaiset ihmiset ovat sinnikkäitä osaajia 

Maija Aatelo on aikuisena vammautunut ja tuntee siksi omakohtaisesti vammattoman ihmisen elämän ja uran valintojen mahdollisuudet. Heta – henkilökohtaisten avustajien työnantajien liiton puheenjohtajana hän painottaa vammaisten ihmisten osaamista, energiaa, motivaatiota ja sinnikkyyttä. Ne ovat myös työelämän vahvuuksia. Vammaiset ihmiset ovat, haluavat olla ja voivat olla tärkeä voimavara Suomelle.  

Heta – henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto tukee vammaisten ihmisten työnantajuutta. Henkilökohtaisen avun toimiva työnantajamalli turvaa parhaiten itsenäisen elämän. Henkilökohtainen apu ei ole kotihoitoa, joka estää itsenäisen elämän sitomalla vammaiset ihmiset kotiinsa odottamaan kotihoitoa. 

https://www.facebook.com/maija.aatelo

www.heta-liitto.fi

  1.  Jukka Sariola – Miten rinnastaa vammaisvoiman ja ihmisarvon? 

Jukka Sariola on pitkän linjan vammaisjärjestövaikuttaja, jonka ajatukset ovat taatusti kuulemisen arvoisia. Hän tuntee omakohtaisesti lihassairaudet ja hengityskoneen ja toimii myös kirkollisella puolella. 

ETENE käsittelee sosiaali- ja terveysalaan sekä potilaan ja asiakkaan asemaan liittyviä eettisiä kysymyksiä periaatteelliselta kannalta. Jukka nostaa palvelujen käyttäjien näkökulmat ja tarpeet näkyviksi ETENEssä vankalla osaamisellaan ja tiedollaan. 

jukka.sariola.info

https://etene.fi/etusivu

www.hengitystuki.fi

  1. Katariina Räikkönen – Sinnikäs ja päättäväinen pärjääjä 

Katariina Räikkönen on vloggaaja ja kansalaisaktivisti, joka ei anna Touretten syndrooman eikä TIC-oireiden rajoittaa elämäänsä. Hän on VammaisVoimaa! -tapahtuman nuorin puhuja, jota pohtii omia mahdollisuuksiaan ja sitä kautta laajemmin vammaisten nuorten opiskelu- ja työelämävaihtoehtoja.  

Katariinan mielestä sillä ei lopulta ole väliä, kumpi on enemmän sekaisin, hänen aivokemiansa vai tää maailma. Yhteiskunnan pitää muuttua esteettömäksi ja saavutettavaksi myös asenteiden tasolla. Ensimmäiseen työpaikkaan pääsy on liian monelle vammaiselle liian hankalaa. Vaikka olisi korkeasti koulutettu ja tosi pätevä, ei kuitenkaan työllisty kuin vammattomat. 

https://www.tiktok.com/search?q=katariina%20raikkonen&t=1724671951083

https://www.aistiyhdistys.fi

  1. Resonaaritrio – Musiikki on voimaannuttavaa 

Resonaari on erilaisten oppijoiden musiikkiopisto, jossa uskotaan kaikkien oppimiskykyyn.  Resonaarin oppilaat ovat lapsia, nuoria, aikuisia ja senioreita, jotka tarvitsevat erityistukea oppimiseen. Opetamme jokaista oppilasta yksilöllisesti. Resonaarigroup on ammattiorkesteri, joka luo muusikkouden demokratiaa.  

Resonaaritrio Eero Sivula, Juho Lähteenmäki ja Vili Rosti ovat entisiä oppilaita, jotka soittavat VammaisVoimaa! -tapahtumassa sielukasta popmusiikkia. Heidän 1. kappale ”Kaikki juhlii” on omaa tuotantoa ja kertoo erilaisten oppijoiden oikeuksien parantamisesta. Pidetään huolta toisistamme, jaksetaan toivoa ja otetaan kaikki mukaan! 

  1. Jonas Bergholm – Jag tycker om att påverka samhället 

Jonas Bergholm on ruotsinkielisten kehitysvammaisten ihmisten yhdistyksen Steg för Stegin hallituksen jäsen ja kokemustoimija. Hän haluaa vaikuttaa yhteiskuntaan ja edistää ruotsinkielisten vammaisten ihmisten palveluja ja niiden saatavuutta. 

Vammaisjärjestöjen laaja vapaaehtoistoiminta on oleellista, koska se vahvistaa vammaisten ihmisten osallisuutta. Osallisuus luo elämälle merkityksen. 

www.stegforsteg.fi 

https://www.instagram.com/stegforsteginformerar

  1. Jaana Tiiri – Vammaiset tytöt ja naiset kohtaavat moniperusteista syrjintää”  

Jaana Tiiri työskentelee järjestöasiantuntijana Rusetissa, joka on vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys. Hän on vammaisaktivisti, jonka tavoitteena on rikkoa vammaisten naisten kohtaamia tuplalasikattoja. Rusetti tekee aktiivista vaikuttamis- ja yhteisötyötä vammaisten tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi. Rusetti tukee, neuvoo, kouluttaa, vaikuttaa, edistää unelmien toteutumista ja voimaantumista. 

https://www.invalidiliitto.fi/nyt-ma-oon-omieni-parissa

https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/ihmiset/jaana-tiiri-22-myos-meilla-vammaisilla-oikeus-seksiin-ja-tarvitsemme

https://www.rusettiry.fi

  1. Jaana Aaltonen – Ammattitaito ei ole kiinni kuulosta 

”Ammattitaito ei ole kiinni kuulosta”

Kuurojen liiton puheenjohtaja Jaana Aaltonen opettaa meitä torstaina viittomaan VammaisVoimaa! -laulua. Hän painottaa, miten myös viittomakielisillä kuuroilla on oikeus häirinnästä ja syrjinnästä vapaaseen opiskeluun ja työhön. Tilanteissa, joissa muut kuulevat merkkiäänet, antaa visuaalinen hälytin kuurolle saman tiedon. Viittomakielinen tiedotus on olennaisen tärkeää erityisesti hätä- ja kriisitilanteissa. Viittomakieliset palvelut ja tulkkauspalvelu takaavat kuurojen ihmisten osallisuuden työelämässä ja yhteiskunnassa.

https://x.com/jaanaaaltonen

https://kuurojenliitto.fi/

https://www.facebook.com/kuurojenliitto?locale=id_ID

https://kuurojenliitto.fi/…/jaana-aaltonen-valittiin…/

  1. Katri Suhonen – Paraurheilu kunnioittaa erilaisia tapoja liikkua ja toimia 

Katri Suhonen toimii Suomen evankelis-luterilaisen kirkon asiantuntijana saavutettavuus- ja vammaisuusasioissa. Kirkko opettaa arvostamaan jokaista ihmistä ja jokaisella on oikeus elää ja toimia omalla tavallaan. 

Paralympialaisissa kilpailijat kilpailevat omilla ehdoillaan, sekä keskenään että toisiaan vastaan. Itsensä ja omien rajoitustensa ylittäminen palkitsee. 

  1. Milla Lindh puhuu työstä ja työn tärkeydestä 

Me vammaiset ihmiset haluamme tehdä oikeita tosielämän töitä, oman osuutemme suomalaisessa yhteiskunnassa. Kun olemme mukana, se lisää yhteiskunnan moninaisuutta, esteettömyyttä ja suvaitsevaisuutta.  

  1. Veera Florica Rajala – Vammaiset ihmiset ovat yhteiskunnan voimavara 

Veera Florica Rajala on Vammaisfoorumin puheenjohtaja samt socialpolitisk sakkunnig vid Förbundet Finlands Svenska Synskadade. Hänen erikoisosaamistaan ovat ihmisoikeuskysymykset, kestävä kehitys sekä vammaisten opiskelijoiden erityistarpeet. Veera on opaskoiran käyttäjä ja syntymästään saakka näkövammainen. Hän on huolissaan vammaispalvelulain suunnitelluista muutoksista ja hallituksen säästöistä. 

Vammaisfoorumi on EDF (European Disability Forum) jäsenjärjestö ja 28 vammaisjärjestön yhteistyöjärjestö, joka edustaa yli 220.000 eri tavoin vammaista ihmistä. Yhdessä olemme vahvempia vastustamaan yhteiskunnan kovenevia arvoja. 

https://www.instagram.com/veerafloricarajala

https://www.fss.fi

  1. Kristina Stenman – Osallisuus on yhdenvertaisuuden mittari 

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenmanin mielestä osallisuus on yhdenvertaisuuden mittari. Lisää omaa osallisuuttasi ja tule kuuntelemaan painavaa puhetta vammaisten ihmisten osallisuudesta.  

https://yhdenvertaisuusvaltuutettu.fi/etusivu

  1. Riikka Leinonen – Valhe vai totuus vammaisuudesta? 

Vastajulkaistun kirjan Suuri valhe vammaisuudesta toinen kirjoittaja Riikka Leinonen on mukana ensi torstaina. Tule sinäkin ja ota mukaan myös ystäväsi, perheesi ja naapurisi. Riikalla on raikkaita ajatuksia vammaisuudesta ja täysipainoisesta elämästä vammaisuudesta huolimatta. Lisätietoja Riikasta: 

https://www.instagram.com/riikkaleinonen

https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000010602412.html

  1. Susanna Hintsala – Vammaisten ihmisten tuen tarve ei muutu suhdanteiden mukaan 

Kehitysvammaisuus tarkoittaa vaikeutta oppia ja ymmärtää uusia asioita. Siksi kehitysvammaiset ihmiset tarvitsevat yksilöllisiä vammaispalveluja, tukea ja ohjausta. Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Susanna Hintsala korostaa myös selkokielen tärkeyttä kehitysvammaisille.  

Vammaispalvelujen maksuttomuus tasoittaa vammaisten ja vammattomien ihmisten lähtötilannetta. Jokaisella suomalaisella pitää jatkossakin olla sama oikeus itsenäiseen elämään ja osallisuuteen. On suurta resurssien tuhlausta, että vain 2 % kehitysvammaisista on palkkatyössä. 

Elämänmittaiset vammaispalvelut eivät voi olla määrärahasidonnaisia, eikä niistä säästäminen tuo todellisia säästöjä. Vammaispalvelulain perusajatus on ja sen pitää jatkossakin olla jokaisen eri tavoin vammaisen ihmisen välttämättömien yksilöllisten palvelujen turvaaminen.  

https://www.facebook.com/watch/?v=604884177232259
  1. Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen – Työelämässä tarvitaan ihan kaikenlaisia ihmisiä 

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on kantaaottava vammaispoliittinen performanssi- ja käsitetaiteilija, joka häiritsee ihmisiä taiteellaan erityisesti julkisilla paikoilla. Uskomme, että Jenni-Juulian performanssi räjäyttää tajuntasi, vaikka hän esiintyy englanniksi. 

Jenni-Juulian mielestä ihmisiä ei pidä lokeroida kropan, aistien eikä kognitiivisten taitojen perusteella, koska toiseus on muiden ihmisten asettamaa. Geenit eivät määrää, miten selviät työelämässä. Työelämän pitää olla valmis ja tervetullut ottamaan vastaan kaikenlaisia ihmisiä. Monimuotoinen työyhteisö on rikkaus ja vahvuus, ei rajoite. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jenni-Juulia_Wallinheimo-Heimonen

https://www.labiennale.org/en/art/2024

  1. Kaarina Huovinen 

Tilaisuuden juontaa Vammaisfoorumin viestinnän asiantuntija Kaarina Huovinen. Hänen äidinkielensä on suomalainen viittomakieli. Hän on myös toimittaja, joka on työskennellyt mm. Ylellä. Hän on perehtynyt erityisesti DEI (Diversity, Equity, Inclusion) -teemoihin ja representaatiokysymyksiin mediassa sekä kuulovammaisten ja viittomakielisten ihmisten saavutettavuusratkaisuihin.

https://www.linkedin.com/in/kaarina-huovinen/…
https://yle.fi/a/74-20072512
https://yle.fi/aihe/a/20-10004306

Skip to content