Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Euroopan Vammaisfoorumin kuulumiset

Takaisin Ajankohtaista -listaukseen

Euroopan Vammaisfoorumin kuulumiset

Kirjoittajat: Anni Kyröläinen, pääsihteeri Vammaisfoorumi ja Pirkko Mahlamäki, hallituksen ja työvaliokunnan jäsen, EDF

Euroopan Vammaisfoorumin (EDF, European Disability Forum) vuosikokous pidettiin Ateenassa juhannuksena. Kyseessä oli samalla myös EDFn 25-vuotisjuhla. 25-vuotisjuhla toi kokoukseen oman lisänsä ja juhlaa vietettiinkin lauantaina illallisella, jossa käytiin läpi EDF:n historiaa ja kuultiin useita puheenvuoroja. Kokouksen alkupuolella kunnioitettiin myös joulukuussa menehtyneen Pekka Tuomisen muistoa. Kokouksessa Suomen Vammaisfoorumia edustivat sen puheenjohtaja Sari Kokko, joka toimii myös Näkövammaisten liitossa, pääsihteeri Anni Kyröläinen Vammaisfoorumi ry:stä sekä EDF:n hallituksen ja työvaliokunnan jäsen Pirkko Mahlamäki.

EDF:n hallitukseen pohjoismaista väriä

Kokous valitsi seuraavalle nelivuotiskaudelle yksimielisesti puheenjohtajana jatkamaan Yannis Vardakastaniksen. Hallitukseen valittiin yhteensä 30 jäsentä, joista 16 kansallisten kattojärjestöjen ja 14 eurooppalaisten vammaisjärjestöjen listalta. Suomalaisia EDFn hallituksessa on jatkossa kaksi: Pirkko Mahlamäki tuli uudelleen valituksi, ja Sari Hirvonen–Skarbö uutena (European Association of Cochlear Implant Users – EURO-CIU). Onnistuimme vaalissa siis varsin hyvin ja saimme myös laajan pohjoismaisen edustuksen: Suomesta, Tanskasta, Islannista, ja Norjasta tuli edustajia valituksi. Onkin tärkeää jatkossa, että EDF:n toiminnassa hyödynnetään myös laajaa pohjoismaista synergiaa ja yhteistyötä.

Kokousagendalla talous, kestävä kehitys ja Ukrainan tilanne

Vaalien ohella kokouksessa käytiin läpi toimintakertomusta ja tulevan vuoden työohjelmaa, taloutta ja ajankohtaisia aiheita. Esillä oli vahvasti myös helmikuussa alkanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Se on kaikkine seurauksineen vaikuttanut EDF:n omaan ja myös sen jäsenten toimintaan voimakkaasti. Latvian, Liettuan, Puolan, Slovakian ja Romanian vammaisjärjestöt ovat organisoineet avustustoimintaa Ukrainan sisäisille ja naapurimaihin siirtyneille pakolaisille. Vuoden 2023 toiminnassa korostuukin vammaisten ukrainalaisten auttaminen. Lisää siitä pääsee lukemaan linkin https://www.edf-feph.org/ukraine/ takaa. Ukrainan tilanteessa on hyvä pysähtyä myös pohtimaan, mitä voimme kansallisella tasolla tehdä. EDF haastaakin kansallisia vammaisliikkeitä pohtimaan varainkeruun lisäksi käytettävissä olevia keinoja ukrainalaisten vammaisten tukemiseksi.

Kestävän kehityksen teema oli myös esillä. Sen osalta korostettiin erityisesti vammaisnäkökulman näkyväksi tekemistä osana kestävän kehityksen toimintaa. Työmäärä on kasvussa ja siihen tarvitaan juuri EDF:n kaltaisten organisaatioiden laajoja hartioita ja yhteisiä isoja linjoja, joita sitten kansallisella tasolla voi kukin edistää.

Yhteiseurooppalaista edunvalvontaa tarvitaan suurissa teemoissa

Kokouksessa ensikertalaisena ollut Anni Kyröläinen sai paljon uutta näkemystä kokouksesta. Vaikka kokousajat ovat pitkiä ja asiaa tulee paljon, auttoi ensimmäinen kokous konkretisoimaan eurooppalaisen yhteistyön merkitystä ja EDF:n roolia. Kansainvälinen yhteistyö ja varsinkin yhteiseurooppalainen rintama esimerkiksi esteettömyyden ja saavutettavuuden sekä ylipäänsä vammaisten ihmisten oikeuksien esille pitämisessä on ensiarvoisen tärkeässä roolissa. Monet linjat ja päätökset tehdään tänä päivänä Euroopan laajuisesti. On tärkeää, että myös siellä olemme osallisina mukana ja vammaispolitiikka on osa kaikkea politiikkaa.

Skip to content