Vammaisfoorumi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lausunto – Hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi eräiden sairausvakuutuslain muuttamisesta annettujen lakien voimaantulosäännösten muuttamisesta 28.06.2024

Takaisin Lausunnot -listaukseen

Lausunto – Hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi eräiden sairausvakuutuslain muuttamisesta annettujen lakien voimaantulosäännösten muuttamisesta 28.06.2024

Vastaanottaja: Sosiaali- ja terveysministeriö

Asia: VN/36146/2023

Ajankohta: 28.6.2024

Vammaisfoorumi on 28 valtakunnallisen vammaisjärjestön yhteistyöjärjestö, jonka tarkoituksena on YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan sopimuksen mukaisesti edistää vammaisten ihmisten tasa-arvoa ja yhdenvertaisen osallistumisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Vammaisfoorumi edustaa jäsenjärjestöjensä kautta noin 223 000 vammaista ja pitkäaikaissairasta ihmistä.

Kiitämme lausuntopyynnöstä ja lausumme seuraavaa:

Vammaisfoorumi pitää tärkeänä huomioida seuraavia seikkoja, kun sairausvakuutuksesta korvattavan taksimatkan enimmäishinnasta säännellään edelleen jossakin muodossa myös vuoden 2025 jälkeen:

  • Isojen esteettömien autojen saatavuus; Erityisesti pyörätuolilla liikkuvien kohdalla liikkuminen terveydenhuoltoon edellyttää pääosin isoa esteetöntä ajoneuvoa, jossa on takalaitanostin ja asianmukaiset turvavälineet. Vammaisfoorumi näkee välttämättömänä, että isojen esteettömien ajoneuvojen hankkimiseen ja pitämiseen kannustetaan, jotta vammaisten ihmisten oikeus kuntoutukseen ja muihin terveydenhuollon palveluihin voidaan turvata.
  • Taksien saatavuuden varmistaminen
  • Asianmukaisen korvauksen maksamisen isolla esteettömällä autolla suoritetuista matkoista, koska niiden hankinta-, ylläpito- ja käyttökustannukset ovat korkeammat kuin esimerkiksi pienellä esteettömällä autolla. Tältä osin Vammaisfoorumi esittää, että isoille esteettömille autoille maksettava korvaus olisi vähintään taksaluokka II mukainen.

Vammaisfoorumi pitää tärkeänä, että vammaisten ihmisten perustuslaissa säädetty oikeus yhdenvertaisiin terveydenhuollon palveluihin toteutuu ja myös YK:n vammaisyleissopimuksen vaatimukset huomioidaan. Sellaista tilannetta ei saa olla, että korvausjärjestelmä johtaa siihen, ettei tiettyjä Kela-matkoja kannata ajaa. Kannustava järjestelmä palvelun toimivuuteen tulee olla ensisijainen suhteessa sanktioiden käyttöön.

Terveydenhuollon matkojen pituuksien mahdollinen kasvu liittyen parhaillaan meneillään olevaan terveydenhuoltolain muutokseen tulee huomioida ja kuljetuksien osalta viittaamme myös antamaamme lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta sekä siihen liittyviksi laeiksi (sairaalat) (lausuntopyynnön diaarinumero: VN/31908/2023).

Näkemyksemme enimmäishintasääntelylle ehdotetusta voimassaoloajasta (31.12.2026 saakka)

Vammaisfoorumi tiedostaa, että sairausvakuutuksesta korvattavien taksimatkojen toteutumisen turvaamiseksi enimmäishintasääntelyä tulee jatkaa edelleen 1.1.2025 alkaen, jotta taksipalveluihin ei tulisi sopimusten purkautumisesta johtuvia katkoksia ja vakuutettujen matkat terveydenhuollon palveluihin tulisivat turvatuiksi 31.12.2025 saakka.  Taustalla on se, että Kansaneläkelaitos on jo sopinut myös vuosien 2025 optiokauden käyttämisestä. Esityksessä ehdotetaan, että sairausvakuutuksesta korvattavan taksimatkan enimmäishinnoista säädettäisiin sairausvakuutuslaissa edelleen saman sisältöisenä ajalla 1.1.2025-31.12.2026.

Vammaisfoorumi ry 

Veera Florica Rajala, puheenjohtaja                             

Anni Kyröläinen, pääsihteeri 

anni.kyrolainen@vammaisfoorumi.fi

Skip to content